woensdag 27 juni 2012

Yamato bijvoorbeeld

Het begon gisteren met dit filmpje, dat Golo ontdekt had, en waarover ie erg enthousiast was: dàt moest ik zien, die jongen of jongeman... de man die dát gebouwd had, dàt was voortaan zijn leermeester!



Junlego heette hij, bleek. Op zijn vijftiende aan de bouw van dit battleship begonnen, en zes jaar en vier maanden later helemaal voltooid!!!... Inmiddels zou ie student zijn, Mate-rials Engineering, aan de universiteit van Tokyo (of al afgestudeerd, want het filmpje was wel meer dan drie jaar oud!)

Ook een tweede prent, animatie dit keer, van diezelfde Junlego, vond Golo erg de moeite waard... Dus we deden wat meer moeite om toch te weten te komen wie er precies achter dat opmerkelijke pseudoniem schuilging - waarom Jun-Lego??... dat kon toch niet anders dan een Japanner zijn...

Bingo! Wie moeite doet, wordt altijd beloond: het bleek te gaan om ene Jumpei Mitsui (als dat tenminste zijn naam is) en die mag zich, in elk geval sinds 2011, ook Lego Certified Professional noemen, als we tenminste zijn site mogen geloven (want Lego zelf vermeldt op de officiële website slechts 11 namen die voor die eretitel in aanmerking komen - en daar is de zijne niet bij, de Vlaming Dirk Denoyelle overigens wel een van de elf!)

Soit! Het maakte onze bewondering er niet minder om. Wel integendeel, waarom ons per-se laten leiden door geautoriseerde rankings, liever volgen wij toch altijd weer ons eigen hart!

Wat een kunnen! Bekijk toch die plaatjes in de Gallery van 's mans website: de pinguïn-reeks, het skeletten-hoofd, de Brick Bank-serie, en zoveel meer! En hoe opmerkelijk zijn talent, als in dat aardbol-filmpje, om heel eenvoudig instructie te geven, zo vrijgevig in het verderschenken van eigen genie en vondsten! 


Golo kon er geen genoeg van krijgen! Lego Cuusoo zouden we daardoor nog gaan ontdek-ken, als kers op onze slagroomtaart: dé site voor ieder die ambitie heeft in reuze Lego-land! Heb je een idee, deel dan dat concept op de Lego Cuusoo-site, zorg dat je 10.000 supporters krijgt, en je maakt kans... dat Lego bereid wordt om van je idee een doos te maken. Van de lat hoog leggen gesproken: beréid wordt!... Maar àls het lukt, dán krijg je wel 1% van de wereldwijde nettoverkoop!!!!!!!

Golo had, net voor slapengaan gisteravond, niet zijn leermeester, nee hij had zijn... 

ROEPING gevonden! DÁÁR zou hij naartoe gaan werken!!! (Dat zijn geliefde en zo be-wonderde en technisch zo knappe guru Jumpei slechts 65 stemmen kreeg voor diens bij Cuusoo 1 maand geleden ingediende Mini Earth kon hem nauwelijks deren: "Dat is heel erg goed voor jezelf, mama, je lat héél hoog leggen!"...)


* * * 


Dat was gisteren. De hele dag vandaag uiteraard hierover verderpraten. Wat hij zou gaan maken, hoe fantastisch het wel zou zijn, honderden keren opnieuw!

Moést ik dus over schrijven!

Zoek ik nog wat plaatjes... vraag me af waarom Junlego/Jumpei dat schip destijds toch de Yamato zou hebben genoemd...

Wel, wederom werd ik beloond voor zoveel aandacht-geven!

Want die Yamato dat was niet zomaar een schip... dat was hét oorlogsschip van de Ja-panse vloot in de 2de Wereldoorlog, hét vlaggenschip van de Keizerlijke Japanse Marine! Zwaarste slagschip ooit gebouwd!! En in het geheugen gegrift van iedere Japanner, tot op heden, want...

op 1 april 1945 werd het door 386 Amerikaanse vliegtuigen bestookt en tot zinken ge-bracht, na acht bommen en tien torpedo's te hebben geincasseerd, waarbij...

2.475 bemanningsleden om het leven zijn gekomen!

Uiteraard liet ik Golo de trailer zien van de film die daarover nog in 2005 is gemaakt!




En ook een tweede teaser, die nóg beter de verschrikkingen toont...

Oorlog!


* * *


Hiroshima en Nagasaki, de Jappenkampen... hoe vaak kijken we verder dan wat ons via school wordt aangepraat?... vragen we ons af wat het voor mensen zelf betekend heeft, aan beide kanten?

Of hoe Lego je horizont op zoveel vlakken tegelijk verbreden kan. En zoveel andere spel-len en spelen, zoveel andere bezigheden en zaken. Voor wie, net als wij, even wat meer de tijd durft te nemen...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten