woensdag 15 mei 2013

Toverwoord: aandacht


Na de reeksen van John Flanagan en J.R.R. Tolkien kon de ontdekking van J.K. Rowling natuurlijk niet uitblijven (anglofiel als mijn zoon in zijn boekenkeuze was en is)!

En bij gebrek aan aanwezigheid in de bieb van deel IV van de reeks Harry Potter, besloot hij eergister dan maar om de Vertelsels van Baker de Bard mee naar huis te nemen, het "sprookjesboek voor heksen en tovenaars" dat de auteur zes jaar geleden 7x (!!) met ei-gen hand schreef om het te laten opbrengen voor haar twee jaar daarvoor opgerichte lief-dadigheidsorganisatie Lumos. (Naar de toverspreuk in verschillende Potter-boeken...)

Met succes!! Amazon.com telde er welgeteld 2,3 miljoen euro voor neer, de grootste ver-koopprijs ooit voor een modern literair manuscript! Geld dat dus integraal werd overge-maakt aan Rowlings stichting!

Dat vroeg om aandacht voor die stichting, natuurlijk! (Opgericht tezamen met lady Emma Nicholson overigens, ooit conservatief maar al geruime tijd sociaal-liberaal parlementslid voor de Liberal Democrats in ZW-Engeland.)

Wat 'n prachtig werk leveren zij!! Steeds tegen institutionalisering, en voor kleinschalige aandacht en zorg op familieniveau voor achtergestelde kinderen en hun gezinnen, overal in (m.n. Oost-)Europa! Ook bijvoorbeeld voor gezinnen waarin autisme aanwezig is, hetzij bij de kinderen zelf, hetzij bij de ouders: "Autism should never be the cause of children being separated from their families. Yet, depressingly, in many Eastern European coun-tries, children diagnosed with autism are separated from their families and placed in in-stitutions because there are no services to support them in their communities"...

Schenk eens twee minuutjes de tijd!



Had je wellicht niet gedacht, he, van Joanne Kathleen Rowling, miljardaire door het fabel-achtige succes van al haar boeken en tig verfilmingen. Of ben ik het die achterloopt?? Want ik lees op Wikipedia dat ze behalve in Lumos ook heel veel van haar vele geld stop-te en stopt in organisaties als Comic Relief (hongersnood EthiopiĆ«), One Parent Families, en bijvoorbeeld ook de Multiple Sclerosis Society van Groot-BrittanniĆ«. Opmerkelijk toch!

Een betrokkenheid die m.i. immers ouder is dan je op het eerste gezicht vermoedt, want op de Engelse Wiki-bladzijden lees ik: "Rowling was working as a researcher and bilingual secretary for Amnesty International when she conceived the idea for the Harry Potter se-ries on a delayed train from Manchester to London in 1990"...

Zo zie je maar, wat 'n beetje aandacht geven oplevert.

Lichtkracht!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten