maandag 22 april 2013

Verschil

Prachtig. In het ene land de strijd om de waardigheid van een lied (en van zichzelf als koningsvolk), in het andere land de strijd om een waardiger rechtspraak en fijnzinniger psychiatrie (ook hier was in het geding je self-esteem als onderdaan van de natie).

In het ene land, op een dag tijd, 39.439 mensen die ondertekenen. In het andere land, meer dan een week later, slechts 1.695!

Het resultaat: in het ene land terugtrekking van het gewraakte lied en louter een werkdag later oplossing zowel als excuus vanwege het kroningscomité, in het andere land?...

Zakt de hoop van al wie tekende alleen maar dieper.

Zal ooit het ene land beseffen welke historische schuld het nog te vereffenen heeft t.a.v. het andere? Dat vier eeuwen geleden niet alleen huisgehouden is in Azië en westelijker overzee, maar dat sindsdien ook schaamteloos niet meer is omgekeken naar dat deel van de natie dat achterbleef in het eigen diepe zuiden. Terwijl de elite noordwaarts trok, en volk en nieuwe vaderland opstootte tot de materiële en spirituele hoge hoogte die het tot op heden kent.

Het is makkelijk lachen met "de Belgen". Wanneer tekent vanuit Nederland een lezer van dit blog mee met de strijd die nog in Vlaanderen te voeren is? Zoals ikzelf heb meege-schreven, heel vroeg al op de dag vorige vrijdag, in de storm van verontwaardiging die losbrak om het koningslied. En zo mijn eigen kleine steentje bijdroeg, als nieuwe inwij-keling...

Wanneer houdt nationale zelfgenoegzaamheid werkelijk op? Wanneer wordt een natie wérkelijk compassievol, over de grenzen heen?


Een strijd, twee levens,
We staan voor elkaar, niet te breken
Een vlag, twee leeuwen
Met elkaar in de zon en de regen
Zij aan zij, borst vooruit
Trots als een pauw, dit is ons geluid...

De W van Willem is de W van Wij
Heel Oranje staat zij aan zij
De W van Welkom in ons midden
Tot welke God je ook moge bidden
De W van Wij zijn een met elkaar
Met de schouders naast elkaar...

Door de regen en de wind...


Zal ik nààst je blijven staan???

Benieuwd naar wat ze in het nieuwe lied verzinnen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten