maandag 4 maart 2013

Appeltjes van Apeldoorn

Drie prachtige well kept secrets uit de Nederlandse bestaansgeschiedenis!


Een
Paleis Het Loo
Ga erheen met je kinderen! Laat ze ervaren wat monarchie is. (Ik heb daarbij zelf nog nooit zo'n shock ervaren, weet nog steeds niet wat ik ermee aan moet...)



Twee
De Parken
"Een van de fraaiste historische wijken van Nederland!" Dorpsgezicht middenin de stad! Rijksbeschermd sinds 2005. Zoveel groen! Zoveel villa's! Zoveel stilte weer! Waar kwam al die rijkdom (daar in de regio, eind 19de eeuw) toch vandaan??...



Drie
Apeldoorn & Appeltern
Er is een Appeldorn aan de Rijn in Duitsland, en een Appledore in het Engelse graafschap Kent. Hier vlakbij ook, aan de Maas, het lieflijke Appeltern!... "Doorn" en "tern" zouden niet (zoals zo vaak) verwijzen naar "doornstruiken" op dezelfde locatie in een ver verle-den, maar wel verwantschap hebben met "tree", het ons bekende woord voor boom. Appel-dro of -doorn of -tern dan een verwijzing naar de... appelboom!
"Villa ut marca Appoldro" zou Apeldoorn door de Romeinen zijn genoemd: "landgoed bij de mark (woud, grens, marge) vol appelbomen"??... (Bestonden hier appelbossen zoals ze nog steeds bestaan in bijv. Kazachstan?? De "tuinen van Eden" in het Oosten?...)

Heerlijk om hierover te blijven piekeren!

Maar wie in Nederland ligt er wakker van...

Jij wel! Kijk maar eens naar dit filmpje! Wedden dat het jou ook aansteekt!...)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten