vrijdag 7 juni 2013

Fyra en Agusta

Wat dat liefdevolle kijken me gisteren bracht:





- Fyra wordt gemaakt door het bedrijf AnsaldoBreda in het lieflijke Toscane (in de stad Pistoia zelfs, ooit geroemd door Sallustius omdat Catilina er omkwam - Quousque tan-dem abutere...)

- "Made in Italy by Breda Costruzioni Ferroviarie S.p.A." stond onder meer te lezen op treinstel #4063 van de Washington Metro. Het gaat om een bedrijf met nogal wat bete-kenis in de wereld en met een felbewogen (ook fascistische) geschiedenis!

- Sinds 2001 (vermoed ik) maakt het deel uit van de holding Finmeccanica. Een masto-dont: luchtvaart, ruimtevaart, defensie, ICT, energie, transport... wat niet al!

- Aan het hoofd van deze gigant stond ene Giuseppe Orsi.




- Stond. Want... "Orsi was arrested by Italian police in February 2013 on bribery allega-tions in the Indian Chopper Deal Scam. His involvement was alleged in the payment of bribes [steekpenningen] to secure the sale of 12 helicopters in a deal worth 3600 crore (US$ 660 million) to India when he was head of the group's AgustaWestland unit" - schrijft Wikipedia. Begin februari van dit jaar, bevestigen ook andere bronnen, stapte hij inder-daad om die redenen als grote baas van Finmeccanica op.

- Steekpenningen??... Agusta???...

- Kijk nog eens goed wat er onder Luchtvaart, de eerste bedrijfstak van Finmeccanica, wel niet allemaal ressorteerde: op nummer 1 inderdaad... Agusta Westland!!!

- De Italiaanse helicopterbouwer die alle Belgen geboren voor 1988 toch echt als hun na-velstreng kennen! Van het... Agusta-schandaal! Dat behalve Dutroux de hele Vlaamse en vooral Waalse samenleving en politiek op zijn grondvesten heeft doen beven en heeft ge-schokt tot ver voorbij de milleniumwissel, in zekere zin zelfs tot op heden!

- Hoe is het mogelijk geweest dat er, inzake de Fyra-hogesnelheidstrein, niet eerder a-larmbellen zijn gaan rinkelen? Zeker bij de Belgen! Hoe is dat zo kunnen mislopen?...

- Zeker wanneer je bedenkt dat ook Orsi's voorganger Pier Francesco Guarguaglini is moeten aftreden wegens corruptiebeschuldigingen!




- En staat iemand erbij stil, zowel in Nederland als BelgiĆ«, wat wel het lot zal zijn van de talrijke werknemers in het lieflijke Pistoia, de mensen die hun baan zullen verliezen wan-neer wij hier volharden in de boosheid, en enkel contracten opzeggen en schuldigen aan de galg praten?

- Werknemers van een bedrijf dat al jaren in Italiƫ 'de Grote Zieke' wordt genoemd, de af-gelopen zes jaar meer dan een miljard euro verloor, enkel nog in leven is gebleven door geldinfuus na geldinfuus...


Zie je nu hoe de liefde je andere denkrichtingen opduwt?

('t Ging gisteren heel erg snel overigens, het schrijven vandaag kostte me veel meer tijd en moeite!)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten