maandag 16 april 2012

Veluwe Betuwe

"Under a two-field rotation, half the land was planted in a year while the other half lay fallow"...


Fallow: braak, uitgeput, bleek, vaal... Veluw, Veluwe... Dennen, heide, stuifzand... De goede grond lag (ligt nog steeds) lager, bij de rivier. (Hoe raakte die hogere uitgeput? Bos-kap? Om er dan vee te hoeden? Oerossen?... Waarvan leefden die klokbekermensen, van wie zoveel grafheuvels op de Veluwe liggen? En "celtic fields", Kelten die bómen kappen??... Zou het niet kunnen dat er al veel langer een rest lag van oude zeevegetatie, een beetje een landschap zoals nu aan de Zeelandse en Hollandse kust, Domburg, Was-senaar, Bloemendaal, Noordwijk, Schoorl, vaal van de zeewind, schrale dophei slechts en dennen??... Dat er schapen liepen net als daar, net als in Engeland en Schotland, net als nu, geen bos dat ervoor diende gekapt?... Misschien leefden mensen wel alleen van visvangst, dan waren helemaal geen schapen en geen boskap nodig... Of om boten te bouwen, en paalwoningen?... Hoe lang hield het grenen?...)




("Julius Caesar tells us", lees ik op een Engelse bladzij, "the most civilised people are those in Kent which is entirely a coastal area; they have much the same customs as the Gauls. Most of those living further inland do not sow corn but live on milk and flesh and wear clothes of animal skins"...)


(Werd op de oude Veluwe misschien (toen nog) oerbos gekapt, als in het Kolenwoud, voor de winning van houtskool?? Om daarmee ijzerhoudende zandsteen (limoniet) te smelten!)


(Tja.)


Goed - beter - best, waar is de oude stellende trap gebleven? "Bhat" of "bet" of "beet"? Je voelt me komen: die goede grond beneden, bij de Rijn, dat was (en is) de Bet-uwe! De be-tere versus de slechtere... (Maakte wie uit? De Romeinen?... En waarom waren de Bata-ven dan geen fruitkwekers toen, maar paardenfokkers, eliteruiters in het vroeg-Romeinse leger? - Hun opstand veeleer om geschonden privileges, dunkt me...)


Golo speelde in Lienden! Bij diezelfde vriend van laatst!... Die moet wonen vlakbij de plek waar ooit het castrum Carvo zou hebben gelegen, noordwestelijk van Kesteren...


En terwijl zij speelden ("samoerai" toen ik hem ophaalde!), liepen wij de Quadenoordroute in Renkum. Waar in de bossen toen misschien de Quaden schuilden...


Linkeroever, rechteroever... Hoger, lager...


Mijmeren over de oude limes... Zo'n beetje de A12 (E35), nu... Katwijk, Regensburg, Rome...




Geen opmerkingen:

Een reactie posten